Pleksi, renkli ve renksiz çeşidi bulunan plastik camdır.
Saydam ve yarı saydam olabilir. Kolay işlenebilen, kesilebilen delinebilen, hafif bir plastik yapısı vardır. Piyasada genellikle 1,5-2 5mm kalınlığında düz levhalar halinde bulunur. 90 °C sıcaklıkta ya da 90 °C – 115 °C de etüvde ısıtılarak yumuşatılır. Böylece kalıplanarak istenilen biçim verilebilir. Camdan daha dayanıklı ve hafiftir. Tek dezavantajı termodinamik bir yapıda olduğundan yanmaya karşı dayanıklılığı daha azdır. (Döküm) Pleksiglas, istenen her şekle rahatlıkla uygulanma imkânı verir. Pleksiglasların en büyük özelliği döküm levha olmasıdır. Pleksiglas kullanıcılarını imalat aşamasında zor durumda bırakmaz. Pleksiglas ekstruder lavhalar gibi kesimde, şişirmede ve şekillendirmede problem çıkarmaz. Genleşme katsayısı, yoğunluk, yumuşama noktası, sertlik gibi teknik özellikleri standartlara uygun ve polimer sayısı yüksektir.
Pleksi özellikleri
- • Işık geçirgenliği yüksek ve darbelere karşı dayanıkdır. Pleksiglas’ın ışık geçirgenliği cama oranla %92’dir. Darbelere karşı dayanıklılığı ise camda 6 kat daha fazladır. Keskin kenarlı değildir. Yaralanmalara sebep olmaz. Isı geçirgenliği camdan %20 daha azdır.
- • (Döküm) pleksiglas iklim şartlarına karşı dirençlidir. Opak, şeffaf ve floresan renklerde üretilir ve plastiklere oranla iklim şartlarına daha dirençlidir. Solmaz, kırılmaz. İç ve dış mekanlarda rahatlıkla kullanılır.
- • (Döküm) pleksiglas ısıya dayanıklıdır. Döküm Pleksiglas kalınlıklarına göre 75 °C’den itibaran yumuşar ve şekil vermeye hazır hale gelir.
- • (Döküm) Pleksiglas bakır sertliğindedir.
- • (Döküm) Pleksiglas’a istenen form rahatlıkla verilir. İstenen forma girmesi için Alglas Pleksi’ye 120°-150 °C’e yeterlidir. Soğuduktan sonra verdiğiniz form sabit kalır.